Socializacija psa

Besedo “Socializacija” slišimo zelo pogosto ampak kaj dejansko pomeni socializacija psa in kako ji pravilno pristopiti?

Socializacija

… pomeni izpostavljati psa novim situacijam, predmetom in osebkom (ljudem, živalim in drugim psom) na pozitiven način. Priporoča se začeti karseda hitro, da preprečimo nezaželene oblike reakcije na te nove situacije.

Ko se pes navaja na te nove situacije nam bo, kot vodniku, začel zaupati, biti bolj siguren v sebe in bo začel uživati v svetu okoli sebe. Pomembno je, da jo izvedemo mirno in s čim manj stresa.

Psi, pa naj bodo majhni ali veliki, so nagnjeni k nezaupanju novim situacijam. Zgodnja socializacija jim bo pomagala premagati to nezaupanje v svet in stvarem okoli njih. To je osnova, ki jo izkusi mladiček, in ki mu bo kasneje pomagala obvladovati svojo agresijo in poslušnost.

In kaj so največje napake, ki jih lahko kot vodnik naredimo?

Začnemo prepozno

Večino psov, ki jih dobimo od odgovornega vzreditelja, pride k nam ko imajo 2 meseca. Vsak odgovoren vzreditelj je že pred tem začel s socializacijo in psu predstavil nekatere situacije, ki jih bo lahko srečal kasneje v življenju. Če tega ni storil je že zamudil, vendar najkasneje sedaj je čas, da začnemo socializacijo.

Prvi meseci so izredno pomembni in odločilni v življenju psa. Če te mesece zamudimo bo pes sam reagiral na nekatere situacije, kot misli da bo najbolje za njega, večinoma pa ne tako, kot bi si mi želeli. Razvil bo strah, razvil agresijo in druge nezaželene oblike vedenja.

Izpostavimo psa preveč novim psom in ljudem naenkrat

Čeprav je zelo mamljivo pokazati svojega novega mladička prijateljem in vsem okoli nas, ga odpeljati v park ali mesto ni to najboljši način. Vaš mladiček je pravkar zapustil za njega varno domovanje, zato je pomembno da ga najprej navadimo na nov dom, na nas in potem postopoma na nove ljudi, živali in situacije. Ne hitimo in ne vse naenkrat.

Paničarimo ob najmanjši obliki stresa

Najpogostejša napaka, ki jo delajo vodniki je panika! Ob prvih znakih stresa ali nezaželene situacije paničarimo. Naš pes oz. mladiček tako dobi jasen signal da je pravkar nastala situacija nevarna in nesprejemljiva in je nanjo treba reagirati. Ker se v določeni situaciji mi počutimo neugodno, nevarno in panično, kaj hitro to prevzame tudi naš pes in ne samo da razvije določeno nezaželeno vedenje nad nastalo situacijo, lahko celo razvija zaščitniško vedenje in s tem alfa pozicijo.

V nastalih situacijah poskusimo mirno in počasi odmakniti pozornost našega psa, najboljše pa je, da nekatere predvidljive situacije poskusimo popolnoma preprečiti.

Ne investiramo v tečaj poslušnosti

Skrb za psa je kot skrb za otroka. To pomeni da ji moramo posvetiti ogromno časa. Več časa bomo preživeli s psom večja bo naša vez in bolj nam bo zaupal. Pravilen trening poslušnosti in osnovnih komand je osnova za zadovoljno skupno življenje.

Izpostavljamo psa v situacijo, ki vemo da ni varna

Pravilna socializacija na nove situacije je pomembna, še bolj pa je pomembna njegova varnost. Ne izpostavljamo psa nepotrebnim nevarnim situacija, ni vsak človek prijazen, ni vsak pes dostopen za druge pse. Ne bit tista oseba, ki bo psa postila da nekontrolirano teče k vsakemu, vi se pa od daleč derete: “moj nebo nič naredil”!

Pazite se kontaktov z neznanimi psi in ne dovolite kontakta z drugimi psi, dokler vaš pes ni prejel vseh cepljenj.

Samo z razumnim delovanjem in pravilnim pristopom na določene situacije, ter pravilnim izpostavljanjem le-teh v rani mladosti bomo dobili psa kot si ga želimo, on pa bo zadovoljno živel z nami.

V našem društvu z vami delamo individualno in vam pomagamo pri osnovni socializaciji že od rane mladosti. Za več informacij nas lahko kontaktirate in si rezervirate termine za osnovne socializacije.